« terug naar vorige pagina

Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is een nieuw concept met een brede kijk op gezondheid.

In dit concept is gezondheid meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Het gaat uit van de veerkracht van de mens en hanteert 6 belangrijke pijlers voor gezondheid.

  • Lichaamsfuncties
  • Mentaal welbevinden
  • Dagelijks functioneren
  • Meedoen
  • Zingeving
  • Kwaliteit van leven

Deze pijlers zijn geformuleerd naar aanleiding van onderzoek naar zogenaamde Blue Zones: een aantal gebieden op de wereld waar mensen in goede gezondheid uitzonderlijk hoge leeftijden bereiken. Deze gebieden hadden gemeenschappelijk dat de inwoners allen een hoge score hadden op bovengenoemde aspecten.

Het concept wordt in toenemende mate gebruikt door belangrijke spelers in de zorg  zoals artsen, gemeentes, enkele GGD-en, zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis, Zilveren Kruis.  Regionaal is het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een voorloper op dit gebied.

 

 

Wij willen in onze praktijk dit nieuwe concept als uitgangspunt gebruiken voor onze werkwijze. Veel aspecten van het concept Positieve Gezondheid gebruiken wij al, maar het kan nog beter. Geleidelijk aan proberen we alle 6 dimensies van gezondheid aandacht te geven.

De 6 pijlers van gezondheid kunnen dienen als kapstok, of “gespreksinstrument” om uw eigen gezondheid te analyseren. U kunt dat doen in een gesprek met de huisarts, of zelf, met behulp van onderstaand gespreksinstrument, via de website www.mijnpositievegezondheid.nl of via de App.

Het gespreksinstrument is niet alleen nuttig om bij het in kaart brengen van uw klachten te gebruiken, maar kan ook een goed uitgangspunt zijn voor een kennismakingsgesprek voor nieuwe patiënten in de praktijk.

Wilt u nu al meer weten? Bekijk de video’s op deze pagina met uitleg over deze nieuwe kijk op gezondheid.

 

 

Download de factsheet  Alles is Gezondheid